1. srpna 2010

Fototerapie neboli léčba světlem

Fototerapie je stará jako lidstvo samo. Světlo stálo u zrodu života na zemi a od té doby je nepostradatelné pro náš život a naše zdraví.
Již staří Řekové a Římané hojně využívali střešní terasy jako pověstné „sluneční lázně“. Blahodárné účinky světla na náš organismus a zdraví vnímáme všichni alespoň jednou do roka: vždy, když na nás začne na jaře častěji a intenzivněji působit ten nejpřirozenější zdroj světelné energie – sluníčko, je nám najednou mnohem lépe, na duchu i na těle. Jenže sluneční světlo obsahuje i takové druhy záření, které při dnešním stavu atmosféry nejsou příliš žádoucí, zejména ve větších dávkách. Proto moderní fototerapie využívá pro preventivní a léčebné působení na živý organismus umělé světelné zdroje, jejichž produkt ještě různými způsoby modifikuje a upravuje tak, aby výsledné záření nemělo nežádoucí účinky na naše zdraví.

Biolampa pro domácí světelnou terapii tak využívá léčebné polarizované světlo. Světelná terapie je pro svoji jedinečnou schopnost přirozeně aktivovat samoléčebný potenciál lidského organismu dnes již všeobecně uznávanou léčebnou a preventivní metodou. Řada odborných prací prokázala, že včasná a správná aplikace léčebného polarizovaného světla dokáže snížit celkovou spotřebu léků u mnoha akutně i chronicky nemocných pacientů a zmírnit tak nežádoucí vedlejší účinky řady preparátů nebo nebezpečí návyku na jejich užívání.

Základní účinky léčebného polarizovaného světla
Lze je shrnout do tří oblastí:
Analgetický účinek– potlačuje bolest (akutní i chronickou), nastává přirozeným působením světelné energie na snížení citlivosti nervových buněk v místě průchodu polarizovaného světla. Zároveň dochází k vylučování tzv. endogenních opiátů, které mají obdobné lokální účinky na postiženou tkáň jako opiáty, které jsou v klasické medicíně obvykle používány k tlumení silných bolestí – to je společně s přirozenou schopností polarizovaného světla likvidovat vlastní chorobný proces příčinou jeho až neobvykle vysoké účinnosti v této oblasti.

Protizánětlivý účinek – polarizované světlo vyvolává aktivaci přirozených faktorů, které se podílejí na likvidaci zánětu (opět akutního i chronického). Významný podpůrný efekt světelné terapie je zde i v rozšíření cév (zlepšení prokrvení ošetfiovaných míst), urychlení látkové výměny a odtoku lymfy a umocnění reakce vlastního imunitního systému organismu.


Biostimulační účinek – tím se rozumí jednak spuštění a podnícení již probíhajících léčebných účinků na úrovni samotných buněk ve tkáni, jednak zpomalení chorobných a degenerativních procesů v těchto buňkách. Polarizované světlo působí na molekulární strukturu buněčných membrán a mitochondriálního aparátu, čímž se urychlují metabolické pochody bez hromadění odpadních látek, podnítí se tvorba potřebných buněčných
působků a naopak se utlumí tvorba látek provázejících chorobné stavy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.